Kapuśniak po litewsku

kuchnia litewska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wołowina bez kości – 50 dag
lub wieprzowina
sok z kiszonej kapusty – 4 szklanki
cebula – 1 średnia
grzyby świeże – 2-3 szt.
lub suszone
mąka – 1 łyżka
liść laurowy
pieprz – kilka ziarenek
sól
tłuszcz – 1 łyżka

Przygotowanie: 

Mięso umyć, pokroić w kostkę, zalać sokiem z kapusty, dodać liść laurowy, pieprz i ugotować. Grzyby umyć, obgotować (suszone wcześniej namoczyć), pokroić i wrzucić do zupy. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na tłuszczu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnego wywaru z grzybów i dodać do kapuśniaku razem z cebulą. Posolić do smaku. Wszystko zagotować.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

pysznie.pl