Kapuśniak po litewsku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia litewska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wołowina bez kości – 50 dag
lub wieprzowina
sok z kiszonej kapusty – 4 szklanki
cebula – 1 średnia
grzyby świeże – 2-3 szt.
lub suszone
mąka – 1 łyżka
liść laurowy
pieprz – kilka ziarenek
sól
tłuszcz – 1 łyżka
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w kostkę, zalać sokiem z kapusty, dodać liść laurowy, pieprz i ugotować. Grzyby umyć, obgotować (suszone wcześniej namoczyć), pokroić i wrzucić do zupy. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na tłuszczu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnego wywaru z grzybów i dodać do kapuśniaku razem z cebulą. Posolić do smaku. Wszystko zagotować.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz