Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 6 kromek chleba bawarskiego firmy Dan Cake 
  • 1 litr bulionu warzywnego                                            
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 por (biała część)
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sos balsamiczny (do dekoracji)
  • pietruszka (do dekoracji)
Przygotowanie: 

Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.

Smacznego!

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
35 minut
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera1