Chłodnik z botwinki i kwaśnego mleka

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

botwinka - 1 pęczek
ogórki świeże - 30 dag
zsiadłe mleko, kefir lub jogurt - 3/4 litra
śmietana - 1/4 l
szczypiorek - 1 pęczek
koperek - 1/2 pęczka
sok z cytryny
koncentrat buraczkowy - 1/2 szklanki
sól i biały pieprz do smaku
jajka – 4 szt.

Przygotowanie: 

Botwinkę umyć, ugotować razem z łodyżkami i małymi buraczkami w osolonej wodzie. Dodać sok z cytryny i wystudzić. Kwaśne mleko wymieszać ze śmietaną dodać koncentrat buraczkowy. Ogórki obrać i drobno pokroić, koperek i szczypiorek posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dobrze schłodzić.
Podawać z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami.

Czas przygotowania: 
40 minut
pysznie.pl