Chłodnik ogórkowy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

esencjonalny wywar z cielęciny – 4 szklanki
cielęcina z rosołu - 30 dag
ogórki kiszone - 20 dag
kwas z ogórków – 1 szklanka
mąka - 1 łyżka
śmietana - 1 szklanka
jajka - 2 szt.
koperek - 1 łyżka
szczypiorek
sól, cukier

Przygotowanie: 

Buraki wypłukać, ugotować w skórce. Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić. Wywar przecedzić, dodać obrane buraki starte na tarce o dużych otworach, zagęścić zawiesiną z mąki i wywaru, zagotować. Wymieszać ze śmietaną i ogórkami kiszonymi, pokrajanymi w kostkę. Przyprawić do smaku solą, cukrem, kwasem ogórkowym. Włożyć gotowaną cielęcinę pokrajaną w kostkę. Chłodnik podawać ostudzony z pokrojonymi w ćwiartki jajami posypany posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

pysznie.pl