Barszcz wigilijny

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

buraki ćwikłowe – 4-5 szt.
suszone grzyby – 10 dag
włoszczyzna – pęczek
cebula – 1 szt.
pieprz – kilka ziarenek
ziele angielskie – 3-4 ziarenka
Liść laurowy – 1 szt.
Kiszony barszcz – ok. 1/2 l
sól, pieprz, cukier (do smaku)
majeranek
sok z cytryny

Przygotowanie: 

Buraki upiec w piekarniku (można dzień wcześniej, ponieważ pieką się dość długo). Grzyby namoczyć w 2 szklankach wody, odstawić na 2 godziny, a następnie w tej samej wodzie ugotować. Grzyby wyjąć (można je wykorzystać do przygotowania nadzienia do uszek), wywar odstawić.Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić. Zalać 5 szklankami wody, dodać przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy), 1/2 łyżeczki soli oraz opieczoną cebulę. Gotować ok. 30 minut. Upieczone buraki, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do wywaru z warzyw (warzywa wcześniej wyjąć) i gotować ok. 10 minut. Następnie przecedzić i dolać wywar z grzybów oraz kiszony barszcz. Barszcz podgrzać, ale nie gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny, dodać utarty majeranek.Barszcz podawać z uszkami lub półkruchymi pasztecikami z kapustą i grzybami.

pysznie.pl