Barszcz wiejski z białą kapustą
wołowina z kością - 50 dag
buraki - 40 dag
biała kapusta - 25 dag
marchewka - 1-2 szt.
pietruszka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
pieprz - kilka ziaren
ziele angielskie - kilka ziaren
listek laurowy - 1 szt.
masło - 3 łyżki
koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżki
sok z 1/2 cytryny
cukier - 1-2 łyżeczki
sól, pieprz
kwaśna śmietana - 2 łyżki
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
Wołowinę umyć, zalać 2 l wody, zagotować. Dodać sól, ziarenka pieprzu, liść laurowy, gotować, aż mięso będzie miękkie (wygotowaną wodę uzupełniać). Buraki umyć i osobno upiec lub ugotować, a następnie obrać i drobno pokroić (można zetrzeć na tarce). Rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić buraki, dodać sok z cytryny, cukier, sól, koncentrat, dusić 30 minut.
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać marchewkę i pietruszkę, smażyć 10 minut na małym ogniu. Kapustę opłukać, poszatkować.
Mięso wyjąć z rosołu, obrać z kości, pokroić. Do rosołu wrzucić warzywa z patelni i kapustę, gotować 20 minut, dodać buraki i mięso, gotować jeszcze 5-10 minut. Zaprawić śmietaną, posypać natką.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz