Barszcz czerwony na wywarze z warzyw

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

buraki – 1 kg
suszone grzyby – 1/2 dag
woda – 4 szklanki
wywar z warzyw - 4 szklanki
kwas burakowy – 1-2 szklanki
lub ok. koncentrat burakowy – 1/4 szklanki
cebula – 1 szt.
cytryna – 1/2 szt.
czosnek – 3 ząbki
majeranek
liść laurowy – 1 szt.
czerwony ocet winny – ok. 2 łyżki
ewent. czerwone wino
przyprawa do zup
miód gryczany lub cukier do smaku
sól i czarny pieprz

Przygotowanie: 

Namoczone wcześniej grzyby (1—2 godziny) ugotować z pokrojoną na cząstki cebulą. Dokładnie wyszorowane buraki ugotować w łupinach lub upiec. Następnie obrać i zetrzeć na tarce. Zalać wrzącą wodą, podgrzać, ale nie gotować. Odstawić na 1-2 godziny. Do wywaru z buraków wlać wywar z warzyw, włożyć obrane, nacięte ząbki czosnku, surową cebulę, plasterek cytryny ze skórką, pokrojone na cienkie paski grzyby, sok z cytryny, kwas burakowy lub koncentrat, ok. 2 łyżek wywaru z grzybów, ocet i wino. Całość podgrzać, ale nie gotować. Odstawić na godzinę i dopiero po godzinie ostatecznie doprawić miodem lub cukrem, kwasem burakowym, sokiem z cytryny, a na końcu solą. Po schłodzeniu należy z powierzchni zupy zebrać tłuszcz. Przed podaniem barszcz przecedzić.
Podawać z pasztecikami z ciasta francuskiego, półfrancuskiego, drożdżowego, z uszkami, paluszkami kruchymi, fasolą.

Czas przygotowania: 
4 godziny
pysznie.pl