Barszcz biały z tartym chrzanem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Biała surowa kiełbasa - 300 gZakwas z mąki pszennej razowejZiarna ziela angielskiego - 5 sztukLiść laurowy - 1 sztukaCzosnek - 2 ząbkiMarchew - 1/2 Por - 1/4 Śmietana 18% - 2 łyżkiChrzan tradycyjny MOSSO - 2 łyzkiJajka na twardo - 4 sztukOlej, sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie: 

1.       Kiełbasę nakuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz por. Gotujemy przez 30 min.

2.       Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.

3.       Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan – dodaję Chrzan tradycyjny MOSSO, ponieważ ma najintensywniejszy, korzenny smak.

4.       Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

5.       Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
jsquoteme