Zapiekanka z twarogu ze szpinakiem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ser twarogowy - 1/2 kg
masło - 2 łyżki
kasza manna - 1 łyżka
jajka – 3 szt.
szpinak - 25 dag
ostry, tarty żółty ser - 2 łyżki
śmietana - 1/2 szklanki
sól, cukier
stopione masło do polania
tarta bułka - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Ser dokładnie wymieszać z żółtkami, łyżką masła i kaszą manną, Przyprawić solą i cukrem do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Szpinak oczyścić, dokładnie wypłukać, zemleć lub drobno posiekać i dodać do masy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć do przygotowanej formy, powierzchnię wygładzić, polać śmietaną, posypać utartym serem, skropić łyżką stopionego masła i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na 30 min.
Na maśle zrumienić tartą bułkę. Zapiekankę przed podaniem polać masłem. Podawać z surówką z jarzyn.

pysznie.pl