Zapiekane grzanki z cebulą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

bułka - 8 kromek
cebul - 5 szt. (średniej wielkości)
wędzony boczek - 20 dag
starty żółty ser - 4 łyżki
masło - 2 łyżki
białe wino - 1/2 szklanki
woda - 1/2 szklanki
mąka - 1-2 łyżki
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Cebulę obrać pokroić na talarki, lekko zrumienić na połowie tłuszczu i oprószyć mąką, zaczekać aż nabierze złotego koloru, zalać winem wymieszanym z wodą, gotować 3 minuty na małym ogniu, przyprawić solę i pieprzem. Bułkę przyrumienić z obu stron na maśle, włożyć między dwie kromki plasterek boczku tej samej wielkości. Na dno żaroodpornych naczynek posmarowanych tłuszczem włożyć trochę usmażonej cebuli, na to grzanki przełożone boczkiem, przykryć warstwą cebuli z sosem. Na wierzchu posypać utartym serem i zapiekać 25 min. w gorącym piekarniku.

pysznie.pl