Ryż zapiekany z szynką lub kiełbasą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ryż - 30 dag
szynka lub kiełbasa - 30 dag
wywar - 1/8 l
tłuszcz - 2 dag
kostka rosołowa - 1/2 kostki
śmietana - 1/8-1/4 l
żółtko - 1 szt.
sól, pieprz
żółty ser - 6 dag

Przygotowanie: 

Ryż ugotować na sypko. Kostkę rozpuścić w 1/8 l gorącego wywaru. Szynkę drobno pokroić. Ryż wymieszać z szynką dodając tyle wywaru, aby masa była niezbyt wilgotna, doprawić do smaku solą, pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem. Polać śmietaną rozmieszaną z żółtkiem i startym serem (2 dag). Po wierzchu posypać również serem tartym. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15—20 minut.

pysznie.pl