Kasza gryczana zapiekana z mięsem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kasza gryczana - 30 dag
pieczeń wieprzowa, wołowa lub z baraniny - 25 dag
cebula – 1 szt.
tłuszczu - 5 dag
rosół instant - 1 łyżeczka
sól, pieprz
śmietana - 1/8-1/4 l
posiekana zielenina - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Kaszę gryczaną ugotować na sypko dodając 2 dag tłuszczu. Pieczeń, może być również gulasz pozostały z obiadu, drobno pokroić. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Mięso wymieszać z cebulą, dodać łyżeczkę rosołu instant rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Wszystko razem zagotować, wymieszać z kaszą ugotowaną na sypko, doprawić do smaku solą, pieprzem. Kaszę włożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem, polać gęstą śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika na 10—20 minut. Przed podaniem na stół posypać siekaną zieleniną. Osobno można podać surówkę ze świeżej lub kiszonej kapusty.

pysznie.pl