Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane z serem żółtym
30/11/2015 - 15:45
włoska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- 500 g szpinaku
- paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki. Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce i połowę wymieszać ze szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Całość polać resztą śmietany i posypać żółtym serem. Zapiekać ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego!
Metoda przygotowania:
smażenieCzas przygotowania:
45 minutLiczba porcji:
4Okoliczność:
Przyjęcie- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz