Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane z serem żółtym

włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 500 g szpinaku
  • paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Przygotowanie: 

Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki. Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce i połowę wymieszać ze szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Całość polać resztą śmietany i posypać żółtym serem. Zapiekać ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego!

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
45 minut
Liczba porcji: 
4
Okoliczność: 
Przyjęcie
Gastrosfera1