Młoda kapusta

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

młoda kapusta - 1 świeża główka (ok. 1 kg) dymka ze szczypiorkiem - 2 cebulki masło - 2 łyżki mąka - 1 łyżka woda - 2 szklanki sól, pieprz, cukier sok z cytryny - odrobina posiekany koperek - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Z kapusty zdjąć zwiędnięte i uszkodzone liście, przekroić na pół, wyciąć głąb, poszatkować. Sparzyć wrzątkiem, osączyć. Kapustę zalać wodą i krótko podgotować. Cebulę obrać, wypłukać, pokroić ze szczypiorkiem, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać do kapusty. Dusić ok. pół godziny bez przykrycia. Oprószyć mąką, przyprawić do smaku solą, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny, można dodać pieprz. Dusić jeszcze razem 5 min. Przed podaniem można posypać koperkiem. Podawać na zimno lub gorąco.

pysznie.pl