Surówka „amerykańska”

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

sałata – 1 główka (krucha)
pomidory - 2-3 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
ogórek - 1 nieduży
rzodkiewki - 10 szt.
papryka zielona lub czerwona - 1 strąk
sok z 1/2 cytryny
olej - 3-4 łyżki
woda - 2 łyżki
sól, cukier

Przygotowanie: 

Warzywa wypłukać. Obrać ogórek, pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Wszystko pokroić w kostkę. Sałatę rozdrobnić na niewielkie kawałki i wymieszać z innymi składnikami.
Przygotować sos: olej wymieszać z sokiem z cytryny i wodą, ubić tak, aby stał się biały, doprawić solę i cukrem.
Sosem polać surówkę, odstawić w chłodne miejsce na 10 min.

pysznie.pl