Sos ziołowy do dań z grilla Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Jogurt typu greckiego naturalny  ,,Piątnica”         200g
- majonez                                                                    3 łyżki
- koperek świeży                                                        ½ pęczka
- natka pietruszki                                                       ½ pęczka
- bazylia świeża                                                          ½ pęczka
- zioła prowansalskie                                                 1 łyżeczka
- czosnek                                                                     1 ząbek
- sól, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie: 

Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki
i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.

Sos podawać schłodzony do np. mięs grillowanych, ziemniaków pieczonych czy naleśników ze słonymi farszami.
Smacznego grillowania!
 

Czas przygotowania: 
15 minut
Liczba porcji: 
5
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja