Sos pomidorowy z zasmażką i śmietaną

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

1rosół lub wywar z warzyw - 1 szklanka
świeże, dojrzałe pomidory - 40 dag
lub koncentrat pomidorowy - 8 dag
cebula - 1 mała
śmietana - 1/2 szklanki
masło - 2 dag
mąka - 3 dag
tłuszcz - 3 dag
cytryna lub kwasek cytrynowy
sól, cukier

Przygotowanie: 

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki, dodać obraną, pokrojoną cebulę. Zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło, udusić pod przykryciem na dużym ogniu. Gdy są miękkie przetrzeć. Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, wymieszać z przetartymi pomidorami i rosołem, zagotować. Dodać sól, cukier do smaku i jeśli potrzeba sok z cytryny.
Przed podaniem wymieszać ze śmietaną.

pysznie.pl