pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Sos pomidorowy z zasmażką i śmietaną

Sos pomidorowy z zasmażką i śmietaną

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

1rosół lub wywar z warzyw - 1 szklanka
świeże, dojrzałe pomidory - 40 dag
lub koncentrat pomidorowy - 8 dag
cebula - 1 mała
śmietana - 1/2 szklanki
masło - 2 dag
mąka - 3 dag
tłuszcz - 3 dag
cytryna lub kwasek cytrynowy
sól, cukier

Przygotowanie: 

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki, dodać obraną, pokrojoną cebulę. Zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło, udusić pod przykryciem na dużym ogniu. Gdy są miękkie przetrzeć. Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, wymieszać z przetartymi pomidorami i rosołem, zagotować. Dodać sól, cukier do smaku i jeśli potrzeba sok z cytryny.
Przed podaniem wymieszać ze śmietaną.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/sosy/sos-pomidorowy-z-zasma%C5%BCk%C4%85-i-%C5%9Bmietan%C4%85