Sałatka wiosenna

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

sałata - 1 główka
rzodkiewka - 1 pęczek
czerwona papryka – 1 szt.
pomidory - 20 dag
ogórki świeże - 20 dag
szczypiorek - 1/2 pęczka
natka pietruszki - 1/2 pęczka
sos do sałatki:
olej - 4 łyżki
ocet winny - 3 łyżki
oregano, papryka
czosnek w proszku
cukier
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Sałatę umyć, liście porwać na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórki umyć, pokroić w plasterki. Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki oraz szczypiorek umyć, wysuszyć i drobno posiekać.
Ocet wymieszać z solą, pieprzem, papryką, oregano, czosnkiem oraz odrobiną cukru, dodać olej.
Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę polać sosem.

pysznie.pl