Sałatka makaronowa z szynką
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
makaron - 30 dag
szynka – 15 dag
groszek konserwowy – puszka (ok. 25 dag)
kukurydza - puszka (ok. 25 dag)
czerwona papryka - 1 szt.
czerwona cebula – 1 szt.
majonez - 6 łyżek
sok z cytryny
sól, pieprz
cukier – szczypta
oliwa – 1 łyżka
Przygotowanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody (można wlać łyżkę oliwy). Przelać zimną wodą. Odcedzić.
Cebulę obrać, posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Razem z szynką pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek osączyć.
Warzywa i szynkę wymieszać delikatnie z makaronem. Dodać majonez oraz do smaku sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz