Sandacz zapiekany z pieczarkami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
filety z sandacza, karpia lub szczupaka - 1 kg
pieczarki - 10 dag
lub inne grzyby - 20 dag (borowiki)
tłuszcz – 2 łyżki
cebula - 2 duże
tłuszczu do pieczenia
śmietana – 1/2 szklanki
żółty ser – 5-6 łyżek (5 dag)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Filety opłukać, posolić, ułożyć w żaroodpornej formie, polać tłuszczem (10 dag), wstawić na 10—15 minut do nagrzanego piekarnika, podpiec. Pieczarki oczyścić, opłukać, obrać ze skórki, cienko pokroić. Dodać pokrojoną cebulę, sól i pieprz, 1—2 łyżki wody, dusić 10 minut. Rybę wyjąć, posypać pieczarkami, polać lekko osoloną śmietaną, grubo posypać
tartym serem. Można skropić masłem z tartą bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz