Ryba zapiekana z makaronem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

makaron - 30 dag
tłuszcz – 1 łyżka

filety ze szczupaka - 50 dag (lub innej ryby)
tłuszcz – 2-3 łyżki
cebula - 1 szt.
kostka rosołowa - 1 szt.
śmietana – 1/2 szklanki
jajko - 1 szt.
sól, pieprz
żółty ser - 4 dag (np. tylżycki)

Przygotowanie: 

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z 2 dag tłuszczu. Szczupaka pokroić na porcje szerokości 2 cm. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na jasnozłoty kolor, włożyć rybę, posolić, posypać pieprzem, wlać 1/8 l wody i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut. W żaroodpornej posmarowanej tłuszczem formie ułożyć dwie warstwy makaronu, przekładając rybą. Zalać śmietaną z żółtkiem i rozpuszczoną kostką rosołową, posypać grubo tartym serem. Wstawić do piekarnika na 10—15 minut. Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć. Podawać z surówką z warzyw.
Ugotowany makaron przed zapiekaniem można połączyć z różnymi uduszonymi warzywami.

pysznie.pl