Ryba zapiekana w sosie chrzanowym
ryby (filety) - 80 dag
tłuszcz – 3 łyżki
sól
sos chrzanowy:
chrzan - 10 dag
masło – 3-4 łyżki
mąka – 3 łyżki
śmietana – 1/2 szklanki
wywar
sól, cukier, cytryna
Rybę posolić, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do posmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy, polać stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec. Podlewać często utworzonym sosem. Przygotować sos chrzanowy. Mąkę rozmieszać z zimnym wywarem, zagotować, dodać starty chrzan, sól, kwasek cytrynowy, cukier do smaku, zagrzać mieszając. Wymieszać z gęstą, słodką śmietaną. Można dodać 2—3 dag masła.
Podpieczoną rybę zalać gęstym sosem. Wstawić do piekarnika na 10—15 minut i zapiec. Podawać z ziemniaki.
Ryby z których można przygotować potrawę: dorsz, karp, lin, karaś, szczupak sandacz.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz