Ryba w sosie cytrynowym

kuchnia żydowska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

szczupak lub karp - 2-3 filety
cebula - 3
marchewka - 2 szt.
seler - 1/4 szt.
woda - 3 szklanki
sól - 2 łyżeczki
pieprz - 1/4 łyżeczki
żółtka - 2 szt.
sok z cytryny - 2 łyżki
posiekana zielona pietruszka - 2 łyżki
cytryna

Przygotowanie: 

Rybę umyć, pokroić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 1 godzinę.
Cebulę, seler i marchewkę obrać, umyć, pokroić (cebulę i marchew w plasterki, selera w paski).
Warzywa zalać wodą, posypać solą i pieprzem, zagotować. Włożyć rybę, gotować pod przykryciem pół godziny na bardzo małym ogniu.
Rybę ostrożnie przełożyć na talerz, wywar przecedzić. Żółtka wymieszać z dwoma łyżkami soku z cytryny oraz wywarem, cały czas mieszać, postawić na mały ogień i podgrzewać do zgęstnienia sosu, (nie gotować!). Sosem polać rybę, posypać zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami z wody i zielonym groszkiem.

pysznie.pl