Ryba pieczona z winem i śmietaną
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
dorsz - 1 kg (filety)
tłuszczu do pieczenia
sól
jajka - 2 szt. (ugotowane na twardo)
starty chrzan - 10 dag
śmietana – 1/2 szklanki
wino – 1/2 szklanki
zielona pietruszka - 1 pączek
Przygotowanie:
Filety opłukać, natrzeć solą, ułożyć w posmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polać tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30—40 minut. skrapiać 1/8 l wina i wodą. Podlewać często utworzonym sosem, aby ryba była soczysta. Gdy ryba jest miękka wlać śmietanę, piec jeszcze 5 minut. Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać, posiekać. Rybę delikatnie wyjąć, na talerz obok ryby ułożyć na przemian posiekane jaja, tarty chrzan. Przybrać zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami, surówką z warzyw lub sałatką jarzynową.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz