Łosoś w sosie ostro-słodkim
łosoś wędzony - 8 plastrów (ok. 20 dag)miód płynny - 1 łyżkadość ostra musztarda - 2 łyżkiśmietana kremówka - 3 łyżkikoperek - 3-4 gałązekocet winny - 2 łyżkisólpieprz białyszczypta cukruolej - 2 łyżkisałata - 8 ładnych liścipieczarki - 5 małych
Miód, musztardę i śmietanę utrzeć na puszystą masę o jednolitej konsystencji.
Dodać wymyty, otrzepany z wody i drobno posiekany koperek.
Wymieszać.
Ocet, sól, pieprz i cukier dokładnie wymieszać.
Ubijać (lub miksować) stopniowo, cienką strużką dolewając olej.
Liście sałaty i pieczatki dokładnie wymyć pod zimną, bierzącą wodą.
Osuszyć.
Sałatę wymieszać z uprzednio przygotowaną marynatą.
Pieczarki pokroić w bardzo cienkie paski.
Sałatę i łososia ułożyć na talerzykach.
Na rybie rozprowadzić odrobinę sosu miodowomusztardowego.
Udekorować pieczarkami
Resztę sosu podać osobno w sosjerce.
Smakuje znakomicie z lekko przytumienionym pieczywem tostowym.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz