Sałatka wielowarzywna

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kapusta - 1/2 szt.
kalafior - 1/2 szt.
ogórek – 1 szt.
pomidory – 4 szt.
czosnek – 1 główka
liście laurowe - 2 szt.
koper
gorczyca - 1 łyżeczka
sól
zalewa:
na 1/2 l wody – 8 płaskich łyżek cukru (10 dag)
ocet - 150 ml

Przygotowanie: 

Ogórek pokroić w plasterki, kapustę poszatkować i wymieszać razem z ogórkiem, posolić, odstawić na 24 godziny. Kalafior podzielić na różyczki, obgotować. Pomidory pokroić na ćwiartki i jeszcze raz przekroić. Warzywa układać w słoikach, przekładać czosnkiem i przyprawami. Przygotować zalewę: zagotować wodę, cukier i ocet. Gorącą wlać do słoików. Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 minut.

pysznie.pl