Marynowany ser żółty w oliwie
18/09/2014 - 14:36
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ser żółty, np. Aldamer MSM Mońki w bl - 300 gramów
oliwa z oliwek - wg uznania
olej rzepakowy - wg uznania
ocet balsamiczny - 3 łyżki
papryczka chilli - 1 sztuka
czosnek - 4 ząbki
świeży rozmaryn - kilka gałązki
Przygotowanie:
Ser żółty kroimy w grubą kostkę. Oliwę mieszamy z olejem rzepakowym i octem balsamicznym. W szerokim słoiku lub innym pojemniku układamy warstwami ser żółty, a pomiędzy warstwami umieszczamy przyprawy: pokrojoną w krążki papryczkę chilli, ząbki czosnku pokrojone na cztery cząstki i gałązki świeżego rozmarynu. Całość zalewamy mieszanką oliwy z olejem i octem, tak aby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Następnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 4-5 dni aż ser wchłonie aromat i zapach przypraw.
Czas przygotowania:
15 minutLiczba porcji:
4- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz