Konfitura czereśniowa z czekoladą w towarzystwie Bułeczki Mlecznej

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • czereśnie wydrylowane – 3 kg
  • cukier – 1,5 kg
  • gorzka czekolada min. 70% kakao – 100 g
  • mleczna czekolada – 100 g
  • rum – 1 łyżka
  • Bułeczki mleczne od Dan Cake – 1 opakowanie
Przygotowanie: 

1. Czereśnie przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. godzinę.
2. Gdy owoce puszczą sok, gotujemy je z cukrem na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez ok. 30 minut aż konfitura zgęstnieje.
3. Czekoladę kruszymy na małe kawałki dodajemy do gotującej się konfitury. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady.
4. Dodajemy łyżkę rumu i dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do sparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.
5. Schłodzoną konfiturę możemy podać z przekrojonymi na pół Bułeczkami Mlecznymi od Dan Cake.
6. Resztę zostawiamy na zimowe wieczory.

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
3 godz.
Liczba porcji: 
dużo
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja