Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 1 kg dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake
Przygotowanie: 

Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.

Smacznego!

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
40 minut
Liczba porcji: 
5 - 6
Gastrosfera1