Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę
30/11/2016 - 00:23
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake
Przygotowanie:
Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.
Smacznego!
Metoda przygotowania:
gotowanieCzas przygotowania:
40 minutLiczba porcji:
5 - 6- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz