Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym

polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:
- 300 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej    
- 1 jajko                                      
- sól, cukier do smaku
- garść młodego szpinaku                        
- olej do smażenia

Składniki na farsz:
- 200 g sera podlaskiego MSM Mońki                                 
- 200 g młodego szpinaku                                
- 7 ząbków czosnku                                             
- pieprz grubo mielony do smaku
- klarowane masło do podsmażenia naleśników

Sos:
- 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g                         .
- 150 ml kwaśnej śmietany 12%                                  
- pieprz czarny do smaku
 

Przygotowanie: 

Wykonanie ciasta:
mleko, mąkę, jajko, sól i cukier dokładnie wymieszać, dodać garść posiekanego szpinaku i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.

Wykonanie farszu:
Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.
Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Podawać z sosem serowo śmietanowym.

Sos:
Serek topiony i śmietanę wymieszać z dodatkiem czarnego pieprzu.

 

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
35 minut
Gastrosfera1