Racuszki z mąki gryczanej z serem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

nadzienie:

  • 30 dag sera (twarogu)
  • 1 żółtko
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

ciasto:

  • 30 dag mąki gryczanej
  • 10-15 dag mąki pszennej
  • woda
  • sól
Przygotowanie: 

Przesianą mąkę gryczaną zalać wrzącą wodą, posolić, wymieszać, dosypać przesianą mąkę pszenną, zagnieść ciasto (wody wlać tyle, aby ciasto po wyrobieniu było gęste). Ser zemleć w maszynce, utrzeć z żółtkiem, posolić. Z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm, kroić na kawałki długości 4 cm, formować kule. Wkładać do środka nadzienie i spłaszczać. Okrągłe placuszki pokratkować tępą stroną noża. Smażyć z obydwu stron na tłuszczu.

pysznie.pl