Racuszki z mąki gryczanej z serem
22/11/2013 - 23:01
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
nadzienie:
- 30 dag sera (twarogu)
- 1 żółtko
- sól
- tłuszcz do smażenia
ciasto:
- 30 dag mąki gryczanej
- 10-15 dag mąki pszennej
- woda
- sól
Przygotowanie:
Przesianą mąkę gryczaną zalać wrzącą wodą, posolić, wymieszać, dosypać przesianą mąkę pszenną, zagnieść ciasto (wody wlać tyle, aby ciasto po wyrobieniu było gęste). Ser zemleć w maszynce, utrzeć z żółtkiem, posolić. Z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm, kroić na kawałki długości 4 cm, formować kule. Wkładać do środka nadzienie i spłaszczać. Okrągłe placuszki pokratkować tępą stroną noża. Smażyć z obydwu stron na tłuszczu.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz