Pierogi z jagodami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto:
35 dag mąki
1 jajo
sól
około 1/8 l wody
nadzienie:
40 dag jagód
2 łyżki tartej bułki
3 dag masła do polania
1/4 l śmietany
6 dag cukru-pudru do śmietany

Przygotowanie: 

Jagody przebrać, opłukać, osuszyć, wymieszać z tartą bułką.
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, wbić jajo, dodać sól, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.
Z ciasta zrobić wałeczek, odcinać równe kawałki z których należy formować kulki. Kulki rozwałkować na placuszki (ok. 5 cm).
Na środek nakładać jagody, składać na pół, zlepiać brzegi dokładnie i mocno, uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Gotować w dużej ilości osolonej wody 2—3 minuty, aż owoce będą miękkie. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osaczyć.

pysznie.pl