Penne z ziołami włoskimi i parmezanem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

makaron penne 500 gboczek wędzony parzony 200 gcebula średnia 3 szt.pomidory bez skórki 3 szt.czosnek 3 ząbkiolej 2 łyżkizioła włoskie Kotányi do smakupieprz czarny grubo mielony Kotányi do ssól morska jodowana Kotányi do smakuśmietanka słodka 200 mlmleko 150 mlser parmezan 50 g

Przygotowanie: 

Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojony w paseczki boczek, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zrumienić. Dodać pomidory bez skórki pokrojone w grubą kostkę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, doprawić całość solą, pieprzem i sporą ilością ziół włoskich. Poddusić ok. 2 minuty. Dodać słodką śmietankę, mleko, ugotowany makaron i zagotować.

Gotową potrawę wyłożyć na talerz i posypać zestruganym lub tartym na grubym oczku parmezanem.

Smacznego!

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera