Omlet z konfiturą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

jajka – 6 szt.
cukier - 3 dag
konfitura lub dżem - 4 łyżki
mąka - 4 dag
cukier puder - 2 dag
masło - 5 dag
sól
gęsta śmietana - 4 łyżki

Przygotowanie: 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę. Ubić pianę, włożyć na żółtka przesypując mąką. Wymieszać, lekko osolić. Na dużej patelni rozgrzać masło, wylać masę jajeczną, smażyć na wolnym ogniu. Omlet podważyć łopatką od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna. Pod spód włożyć trochę masła. Gdy omlet się zetnie włożyć do bardzo gorącego piekarnika na 5—10 minut, lekko zrumieniony wyjąć. Na środek nałożyć konfiturę lub dżem. Omlet złożyć na pół i przy pomocy łopatki zsunąć na półmisek. Pokrajać w skośne porcje, posypać cukrem pudrem.
Omlet smaczny jest też z surowymi owocami wymieszanymi z cukrem, np. truskawkami, poziomkami, malinamiitp.

pysznie.pl