Naleśniki z serem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
20 dag mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
ok. 1 szkl. wody, piwa lub gazowanej wody mineralnej
1 łyżka oliwy lub topionego masła
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
40 dag białego sera
2 żółtka
cukier wanilinowy (lub wanilia)
cukier
5 dag rodzynek
1 łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
skórka otarta z 1/4 cytryny
Dodatkowo:
masło lub olej do smażenia

Przygotowanie: 

Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, odstawić na co najmniej 1/2 godzinę, a następnie usmażyć naleśniki. Przygotować nadzienie.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Ser zemleć, wymieszać z żółtkami, cukrem wanilinowym,
ewentualnie cukrem, ale nadzienie nie powinno być za słodkie, otartą skórką cytrynową, smażoną pomarańczową i rodzynkami.
Nadzienie nakładać na naleśniki i zwijać w trójkąt lub ruloniki. Smażyć na niezbyt gorącym maśle na złoty kolor. Usmażone można posypać cukrem pudrem, polać kwaśną gęstą śmietaną lub udekorować bitą śmietaną.

pysznie.pl