Kopytka (kluski ziemniaczane)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki – 1 kg
mąka – 2 szklanki
jajka – 1-2 szt.
sól

masło – 2 łyżki
tarta bułka – 1 łyżka

Przygotowanie: 

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w „mundurkach”, obrać, zemleć w maszynce. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Dodać przesianą mąkę, całe jajko, sól, zagnieść szybko gładkie ciasto. Ciasto ziemniaczane podzielić na 3 części. Uformować wałeczki grubości palca, kroić na 4—5 cm długości. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osączyć.
Ugotowane kluski polać roztopionym masłem, ze zrumienioną tartą bułką. Można zamiast masła posypać skwarkami ze słoniny.
Kluski ziemniaczane można podawać jako drugie danie do zasmażonej świeżej lub kiszonej kapusty albo z sosem grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym itp.

pysznie.pl