Kluski półfrancuskie

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka – 2 czubate szklanki (40 dag)
jajka – 3 szt.
masło – 3 dag
woda lub mleko
sól
proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki

biały ser (twaróg) – 15 dag
słonina do polania – 4 dag

Przygotowanie: 

Utrzeć tłuszcz, aż zmięknie, dodawać (po jednym) jajku, osolić, dodać mąkę i tyle wody lub mleka, aby ciasto dało się łatwo nabierać na łyżkę. Ciasto starannie wyrobić łyżką. Gdy ukażą się pęcherzyki powietrza, wymieszać z proszkiem spulchniającym. Kłaść łyżką metalową na wrzącą posoloną wodę małe, podłużne kluseczki (łyżkę za każdym razem zanurzyć w wodzie). Zamieszać, gotować pod przykryciem. Gdy się zagotują, odkryć, wybierać łyżką cedzakową na cedzak. Przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać stopioną słoniną ze skwarkami. Posypać serem.
Kluski półfrancuskie można podawać jako drugie danie z sosami, np. grzybowym, pomidorowym itp.
Podaje się również jako dodatek do mięs duszonych, pieczonych.

pysznie.pl