Łazanki ze świeżą kapustą i grzybami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kapusta świeża - 1 kg
cebula – 1 średnia
masło – 2 łyżki
suszone grzyby – 3 dag
sól, pieprz
ciasto:
mąka – 2 szklanki
jajka - 2-3 szt.
sól
woda – 6-8 łyżek

masło do posmarowania naczynia – 1 łyżka
tarta bułka – 1 łyżka

Przygotowanie: 

Grzyby wypłukać, namoczyć, ugotować. Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, podzielić na części i ugotować w posolonej wodzie. Dokładnie osączyć i razem z grzybami przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na złoty kolor, dodać do kapusty z grzybami. Masę posolić, dodać pieprz i wymieszać.
(Kapustę można po obraniu wierzchnich liści drobno poszatkować i udusić na maśle razem z posiekaną cebulą. Należy dodać kilka łyżek wywaru z grzybów. Odparować i wymieszać z drobno posiekanymi grzybami, doprawić solą i pieprzem).

Przygotować ciasto. Do przesianej mąki wbić jajka, dodać sól i wodę. Zagnieść twarde ciasto. Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Pozostawić do przeschnięcia. Placki posypać niewielką ilością mąki i pokroić w równej szerokości (ok. 5 cm) pasy. Pasy ułożyć jeden na drugim i pokroić w poprzek w paski szerokości 1 cm. Następnie pokroić w kwadraciki, rozrzucić na stolnicy.
Łazanki włożyć do wrzącej posolonej wody, zamieszać, przykryć, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć.

Łazanki wymieszać z masą z kapusty. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, posypać tartą bułką. Włożyć łazanki z kapustą, przykryć, wstawić do piekarnika na 30—40 minut.

pysznie.pl