Żeberka na słodko
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
żeberka wieprzowe – 50 dag
marynata
sos sojowy - 3 łyżki
ocet winny - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
imbir – kawałek
lub imbir w proszku – 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
wódka - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
tabasco – 1/2 łyżeczki
lub ostra pasta paprykowa - 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Żeberka umyć, pokroić na porcje. Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy z miodem, zmiażdżonym czosnkiem, imbirem (startym), mąką, wódką, octem i tabasco. Marynatą posmarować mięso i odstawić na 1-2 godziny. Następnie żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem (marynaty nie wylewać). Rozgrzać olej i smażyć żeberka przez ok. 5 minut z każdej strony. Dopiec na grillu 15 - 20 minut, w trakcie pieczenia smarować marynatą.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz