Pizza klasyczna - ciasto drożdżowe

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka – 30 dag (niepełne 2 szklanki)drożdże – 2 dagwoda mineralna niegazowana – 3/4 szklankioliwa – 4 łyżki sól – duża szczyptacukier – szczypta

Przygotowanie: 

W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuścić drożdże. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wlać drożdże i wymieszać z częścią mąki. Wlać pozostałą ciepłą wodę, oliwę, sól i małą szczyptę cukru wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Gdy będzie elastyczne i gładkie uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po ok. godzinie wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) ułożyć na posypanej mąką stolnicę i rękami lub wałkiem uformować cienki placek. Placek przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować oliwą i ułożyć odpowiednie składniki.Piec 15 – 20 minut w temperaturze 220°C.

pysznie.pl