Krupnik litewski
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
miód - 1/3 kg (szklanka) woda - 1/4 l (szklanka) spirytus (95°) - 1/2 l wanilia - 1/4 laski gałka muszkatołowa - 1/4 szt.cynamon - 1 dag goździki - 2 szt.skórka cytrynowa lub pomarańczowa - kawałek
Przygotowanie:
Wodę zagotować z miodem, wrzucić do niej (sproszkowane) przyprawy i gotować przez kilka minut, następnie odstawić na pół godziny. Przecedzić i ponownie zagotować. Wrzący przelać do ogrzanego naczynia z pokrywką. Dodać spirytus, wymieszać. Podawać bardzo gorący w kieliszkach od wódki lub w ogrzanych małych filiżaneczkach od czarnej kawy.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz