Polędwiczki w sosie musztardowo miodowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

polędwiczki wieprzowe - 2 szt.
musztarda - 4 łyżki
miód - 4 łyżki
jałowiec - 3-4 ziarenka
ziarenka gorczycy - 2 łyżki
sól, pieprz cytrynowy
brendy - 50 ml
lub inny alkohol
oliwa z oliwek
olej do smażenia

Przygotowanie: 

Musztardę wymieszać z miodem, dodać sól, pieprz, ziarna jałowca i gorczycy (ziarna można rozgnieść). Polędwiczki umyć i osuszyć, natrzeć sosem i ponakłówać widelcem. Odstawić na co najmniej 1/2 godziny. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć. Wlać bardzo ostrożnie alkohol (zdejmując patelnię z ognia) i podpalić. Następnie mięso wyjąć i pokroić w grube plastry. Do pozostałego sosu dolać oliwę z oliwek, 1/2 szklanki wody i dokładnie wymieszać. Włożyć pokrojone polędwiczki i dusić do miękkości (można wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika).

pysznie.pl