Polędwica wołowa z octem balsamicznym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

polędwica wołowa - 700 gocet balsamiczny Ponti - 200 mlwoda - 150 mlmąkaoliwa z oliwek extra vergine Olitalia - 8 łyżekmasło - 4 łyżkirukola lub szparagimłode ziemniaki - 1 kgświeży tymianeksólpierpz

Przygotowanie: 

·         Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.

·         Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.

·         W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C (ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).

·         Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
6
katarzyna_fly