Pieczeń wieprzowa na dziko

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wieprzowina bez kości - 1,5 kg
tłuszcz – 1 łyżka
sól
Marynata:
białe wytrawne wino - 1 szklanka
cytryna - 1 szt.
cebula - 2 duże
cukier - 1/2 łyżeczki
jałowiec - 20 ziarenek
goździki - 3-4 szt.
listek laurowy - 1 szt.
pieprzu - 10 ziarenek
ziele angielskie - 10 ziarenek
Sos:
dżem - 1 łyżka (śliwkowy, wiśniowy)
mąka - 1 łyżeczka
masło - 1 łyżka
bulion - 1 szklanka

Przygotowanie: 

Cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki, wyjąć pestki. Do wina wsypać przyprawy (jałowiec, goździki, listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego) dodać cukier i plasterki cytryny, ugotować.
Mięso umyć, osuszyć włożyć do naczynia, w którym będzie marynowane, obłożyć plasterkami cebuli, polać gorącą marynatą, przykryć talerzem, obciążyć, odstawić na 4-6 dni w chłodne miejsce. Codziennie przekładać mięso, aby się równo zamarynowało. Mięso wyjąć z zalewy, opłukać, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godziny. Zalewę przecedzić (nie wylewać). Następnie wieprzowinę ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze lub w żaroodpornym naczyniu, obłożyć cebulą z marynaty, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (200 °C –220 °C). Piec powoli, często skrapiając zalewą.
Jeśli pieczeń ma być podawana na gorąco należy przygotować sos. Do roztopionego masła, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę, wymieszać z bulionem i sosem wytworzonym w czasie pieczenia mięsa, następnie dodać dżem i dokładnie wymieszać. Gęstym sosem polać pieczeń i jeszcze chwilę zapiekać.

pysznie.pl