Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wieprzowina - 70 dag (łopatka lub szynka)sól cebula - 2 szt. tłuszcz - 5 dag mąka - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Mięso wypłukać, osączyć, oprószyć solą i mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnka i polać kilkoma łyżkami wody. Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem, sos uzupełniać wodą. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry w poprzek włókien, polać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, słodką lub czerwoną zasmażaną ewentualnie a surówką z warzyw.

pysznie.pl