Nóżki cielęce po wiedeńsku (panierowane)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

nóżki cielące - 4 szt.
włoszczyzna - 20 dag
liść laurowy – 1 szt.
biały i czarny pieprz
sól
panierowanie:
jaka - 2 szt.
mąka - 4 łyżki
tarta bułka - 8 łyżek
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Nóżki cielęce zalać wrzącą wodą, zagotować. Następnie odlać, przeciąć wzdłuż na pół. Zalać wrzącą wodą, gotować. Gdy będą prawie miękkie włożyć warzywa, przyprawy, posolić, gotować pod przykryciem. Gdy są miękkie i mięso oddziela się od kości odcedzić, osączyć i wyjąć z nich kości i chrząstki. Z każdej nóżki uformować dwa prostokąty, przycisnąć deską, którą należy obciążyć. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Każdy kawałek przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem i panierować w mące rozmąconych jajach i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
Podawać z ziemniakami, surówką z pomidorów, z sałatką jarzynową lub inną surówką z warzyw.

pysznie.pl