Królik po myśliwsku

kuchnia hiszpańska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mięso królika – 60 dag
marynata
tymianek (świeży lub suszony)
czosnek – 3 ząbki
natka pietruszki – 2-3 łyżki

cebula – 1 szt.
natka pietruszki – 2 łyżki
białe wino - 1 szklanka
brandy – 1/2 szklanki
świeże grzyby - 25 dag
wątróbka – 1 szt. (z królika lub kurczaka)
sól, pieprz
oliwa

Przygotowanie: 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić. Czosnek pokroić, natkę posiekać. Mięso wymieszać z czosnkiem, częścią natki pietruszki i tymiankiem, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Następnie wyjąć czosnek, a mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Do obsmażonego królika wsypać wyjęty czosnek, pozostałą natkę pietruszki i pokrojoną cebulę, podsmażyć mieszając 2-3 minuty. Dodać sól, pieprz, wlać wino i brandy, dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 20-30 minut). Sos zagęścić wątróbką. Wątróbkę zeskrobać nożem i 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać do królika, wymieszać.

pysznie.pl