Klopsiki w pomidorach

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mielone mięso - 25 dag (najlepiej mieszane)
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz
natka pietruszki - 1/2 pęczka
mąka - 1 łyżka
śmietanka - 2 łyżki
wywar z warzyw – 4 szklanki
sos
pomidory - 40 dag
lub pomidory w zalewie - 2 puszki
cebula - 2 szt.
czosnek - 1 ząbek
sól, pieprz, cukier
masło - 1 łyżka
mąka - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Natkę i cebulę drobno posiekać, wymieszać z mięsem, mąką, jajkiem i śmietanką. Dodać sól i pieprz do smaku. Uformować kulki i ugotować je w wywarze.
Przygotować sos: pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Cebule i czosnek pokroić, usmażyć na maśle, dodać pomidory, dusić jeszcze 5 minut, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Zmiksować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu i zagotować.
Klopsiki ułożyć na talerzu i polać sosem

pysznie.pl