Kotlety mielone z mięsa i kapusty cukrowej
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
kapusta cukrowa - 1,2 kg
wieprzowina bez kości - 30 dag
cebula – 1 szt.
jajko – 1 szt.
mąka ziemniaczana - 2-3 łyżki
tarta bułka - kilka łyżek
sól, pieprz
tłuszcz
Przygotowanie:
Kapustę obrać z uszkodzonych liści, wypłukać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i zalać dwoma szklankami wrzącej wody, posolić. Gotować prawie do miękkości przez 20 min.
Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na łyżce tłuszczu. Kapustę odcedzić i odcisnąć. Mięso umyć, pokroić, zemleć razem z cebulą i kapustą. Do masy dodać jajko, sól, mąkę i szczyptę pieprzu, wyrobić.
Z masy uformować kotlety, każdy obtoczyć w tartej bułce. Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu (na dużym ogniu, potem zmniejszyć płomień). Smażyć na jasnozłoty kolor.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz